Monday, August 30, 2010

POHON NANGKA LERENG BUKIT

cahaya pelita diesel masih berbalam-balam. yang nampak susuk-susuk tubuh dalam semak cuma yang berbaju cerah. udin, alip, botak, nasir dan aku masih terhendap-hendap sebelah pokok nangka. botak hidupkan lilin lain biar terang suasana malam dilereng bukit biar pun dalam semak lalang yang tinggi.

dalam terhendap-hendap, sesekali pergerakan kami mematung bila ada motor motor yang lalu. cepat-cepat menyorok celah pokok nangka yang jadi markas kami sudah dekat 4 hari. dalam 4 hari lepas semua perancangan projek memang rapi. dari kumpul bahan mentah, bahan terbuang, minyak disel, bekalan air dan api semua dah sedia. malam ni penentu segalanya. nak tengok sejauh mana hebat perancangan botak. dengar kata botak raja area blok rumah dia. semua orang gerun dengan kemahiran tinggi botak dalam bidang ini.memang dari segi penyediaan, pemasangan, modifikasi botak yang jaga. aku, nasir, udin dan alip cuma bantu dari penyediaan bahan mentah, logistik, bekalan dan runner saja.

"dah sedia beb?" botak bersuara. "ingat ini memang risiko besar. kita main area lereng bukit ni. ini bukit paling tinggi dekat area serting ni. risiko memang besar." botak tambah.

"aku tak sedap hati la," udin gusar. "kerja gila ni. maunya semua orang tahu nanti," tambah udin.

tak semena, leher baju putih udin dicekak kuat. tersandar badannya dibatang pokok nangka rendang. sekepal penumbuk betul-betul depan mata kirinya.

"kau gila? hari tu kau paling heboh nak join kan? sekarang dah kecut! kenapa nih!" alip menyeringai. mata dia menyela merah menahan marah. sesekali mengetap bibir.

"kalau nak bergaduh pergi balik. rasa nak tarik diri pun boleh balik. tak paksa punya. yang penting sekarang jangan tak jadi. benda dah depan mata. barang-barang dah siap tinggal nak buat je," aku tenangkan keaadaan.

"nanti kes polis lah!" jawab udin mula gelabah. PANGGGG tamparan ketat di pipi kanan hinggap menimpa udin. cepat-cepat aku, fahmi dan botak leraikan.

keadaan makin tegang. suasana makin hangat, peluh jantan mula menitik. alip dan udin dah mula menggigil nak bertumbuk. udara sejuk malam tu pun tak dapat nak lenyapkan kemarahan yang mula menekan situasi tegang. sesekali dengar burung tukang berbunyi dicelah gelap malam.

sekarang cuma tinggal seram, amarah dan keberanian untuk menempuh semua. benda dah depan mata, tapi masih ada sedikit gusar yang menyelubungi suasana. semuanya akibat tekanan. yang makin menekan semua...

BERSAMBUNG....

No comments: