Sunday, October 23, 2011

KALAH TAPI TETAP OPTIMIS

gua tarik kerusi plastik merah. duduk berhampiran dengan layar putih kedai tom yam Noi. kelihatan setiap meja penuh dengan pelanggan yang rata-rata pada hemat gua semuanya peminat bolasepak inggeris. gua pun sebenarnya bukan peminat setia bola sepak yang tahu perincian data dan fakta kelab kesayangan, cumanya meminati Manchester United semenjak bangku sekolah rendah. gua masa darjah lima beli fabric dye merah cat belakang baju dengan nombor sebelas, GIGGS gua tulis. bangga tiap kali kelas pj gua pakai. padahal gua bukan hebat mana main bola.

satu gol kena. ramai yang bersorak riang. tidak kurang kata-kata pembakar rasa. baru gua perasan, malam ni ramai pembenci Man United. gua hirup nescafe panas perlahan-perlahan. rasa panas pahit nescafe kelat gua telan, begitu juga cacian maki dari pembenci-pembenci tadi gua telan biarpun pahit. dalam hati gua cakap "lu orang tunggu kejap lagi, kalau gol gua sorak kuat-kuat!"

gua tetap optimis, dengan keyakinan pasukan kegemaran akan bangkit gua terus fokus biarpun gua sorang-sorang dikelilingi para pembenci setia Man United.

dan pendek ceritanya Man United tumbang buat kali pertama, lebih perit tumbang di laman sendiri dengan defisit gol yang jauh. gua tetap optimis. pasukan kegemaran pasti bangkit dari kelekaan perlawanan akan datang.

"Padan muka Manchester woi! lunya kena belasah!" ada suara sumbang menjerit dari belakang. gua tak menoleh melihat arah mana datang suara pembenci. "apalah kalah tempat sendiri! macam power sangat aritu! setakat Chelsea dengan Liverpool boleh la!" makin pedas! gua diamkan saja. gua bayar air gua.

"tengok macam City malam ni. semua main smooth je! passing cantik, defending terbaik, goal pun boleh sumbat banyak!" menjadi-jadi pulak pembenci ni menjerit-jerit!

"City menang, tengok rekod game diorang, KONSTEN je!"

gua bangun, gua gelak kuat-kuat. gua lalu sebelah tuan punya suara benci tadi. gua kenal mamat ni, kawan sama-sama sekolah dulu.

"bro KONSISTEN bukan KONSTEN!"

kah kah kah. gua gelak kuat, sakit hati gua tadi sikit terubat dengan keceluparan makan tuan mamat ni tadi.

KONSTEN PUN KONSTEN LAHHHHH. KAH KAH KAH!


6 comments:

dobot said...

*pasukan, bukan pasikan okayy. Takpe, stay that optimism :D

BazzRianne said...

haha, like komen dobot di atas, cepat2 retype!

ikmaLisme said...

game nightmare buat SAF

✿ milly molly ✿ said...

cpt je nmpk slh org ye. padahal die pun typo! hehe

Anif Abdullah| AA said...

err.. sokonglah pihak yg main smooth :P

Noriffah Hidayati said...

ko kat serting eh sekarang.. cuti berapa lama? noi tom yam tu mcm belakang rumah aku je..hehehe